Modní blogy

Silná imunita díky jídlu. Co byste měli na podzim zařadit do jídelníčku? 

Zdroj: unsplash.com

Když mluvíme o imunitě, většině lidí hned vyskočí na mysl doplňky stravy, jenže leckdy máme mnohem účinnější zbraně doma v kuchyni. Jaké to jsou? 

Kvašená zelenina

Už naše babičky nedaly dopustit na kysané zelení a kysané směsi zeleniny, kterou v létě vypěstovaly na svých zahrádkách a potom napěchovaly do sklenic. Jednak si mohly nechat o nějakých citrusech dovážených z druhého konce světa jenom zdát, ale také věděly, že fermentovaná zelenina je skvělá prevence každé rýmy a nachlazení vůbec. Kysané zelí je přímo životabudič pro naši střevní mikroflóru, a to nemluvíme o velkém množství vitaminu C, který obsahuje. 

Rakytník

Pokud existuje v našich luzích a hájích nějaká podzimní superpotravina, pak je to právě rakytník. Oranžové bobulky obsahují opravdu ohromné množství vitaminu C, ale nejen to, najdete v nich také antioxidanty, tedy látky, které si poradí s volnými radikály v našem těle a zabraňují tak vzniku nepříjemných nemocí. Rakytník je zásobárnou také vitaminů skupiny B a minerálů, jako je hořčík, vápník, železo nebo zinek. Pokud vám není chuť rakytníku příjemná, zkuste rakytníkový džus nebo marmeládu. Výborné jsou také rakytníkové sirupy. 

Zázvor

Zázvor je takový malý zázrak pro naše zdraví a má naprosto úžasné léčivé schopnosti. S čím vším si dokáže poradit? V první řadě podporuje přirozenou obranyschopnost našeho organismu, působí také jako antioxidant a skvěle se hodí při léčbě onemocnění dýchacích cest. A kromě toho také reguluje hladinu množství cukru v krvi, je prevencí kardiovaskulárních onemocnění, a pokud máte problémy se zažíváním, i tady vám bude skvělým pomocníkem. Podporuje totiž trávení a to je jeden z důvodů, proč se používá také při nevolnostech na cestách nebo v těhotenství. O zázvorových lízátkách už jste určitě slyšeli. Zázvor byste však neměli užívat dlouhodobě, při delším užívání se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. 


Zdroj: unsplash.com

Pohanka

Možná vás to překvapí, ale i pohanka je učiněný poklad. Kromě toho, že posiluje imunitu, také prospívá našemu srdci a zpevňuje cévy, zlepšuje funkci ledvin a napomáhá správnému zažívání. Zařadit do jídelníčku byste si ji měli také v případě, že se snažíte zhubnout. Na podzim oceníte ještě jednu její vlastnost, a tou je schopnost nás zevnitř příjemně prohřát. 

Brusinky

Další dobrotou, která by neměla chybět ve vaší spíži, jsou brusinky. Obsahují vysoké množství vitaminu C, ale také vitaminů skupiny B. Najdete v nich hořčík, draslík a železo. Pokud často trpíte na záněty močového měchýře, močových cest nebo prostě jen prostydnutí, měli byste tento poklad mít docela určitě vždy po ruce. Se záněty si totiž hravě poradí.

Polévka je grunt

Určitě si ještě pamatujete z dětství, že ve chvíli, kdy vás skolila nějaká chřipka nebo angína, vás doma přikryli po bradu peřinou, uvařili horký čaj a také vývar. Právě vývar je další z dobrot, na kterou nedají naše babičky dopustit. Kromě toho, že krásně prohřeje, vás také dokáže rychle postavit na nohy při každém nachlazení. 


Zdroj: unsplash.com

Co dalšího můžete vyzkoušet? 

Aby naše tělo mělo dostatek síly ke každodennímu fungování a zvládání stresu, potřebuje k tomu také zdravé tuky. Ty najdete v ořeších. A je jedno, jestli sáhnete po lískových nebo vlašských. Oboje obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamin C, B, D, E, K a A. Najdete v nich také zinek, železo nebo vápník, hořčík. Když už budete na cestách, doneste si domů také nějaké šípky, ty jsou svými schopnostmi posilovat imunitu doslova proslulé.

 

Kontakt a celý článek naleznete na webu (http://www.moda.cz/feed/rss) zde.